Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2016 21:59 - Не прелюбодействай!
Автор: uzhakov Категория: Новини   
Прочетен: 628 Коментари: 0 Гласове:
-1



  

 

НЕ ПРЕЛЮБОДЕЙСТВАЙ!

Йоханес ЛАНГЕ

 

Небесният ни Баща, Който ни обича, ни е дал Своите заповеди с цел да защити подарения ни скъпоценен живот от разрушение, ненужна скръб и беда. И ако ние със своите мисли, думи и действия се отклоняваме от истинния път, Неговите заповеди като в огледало отразяват нашето греховно състояние и показват, че се нуждаем от вяра, покаяние, опрощение и очистване. Бог прави това, за да ни пази от разрушителната сила на греха и да насочва живота ни към благословения път. Така с цел нашето благо Той дава прекрасната заповед: „Не прелюбодействай.“

Сигурно не е трудно да си представим как бихме се чувствали, ако половинката ни извърши прелюбодейство, т.е. има сексуални взаимоотношения с друг човек. Това е такова оскърбление, унижение, обезценяване, дълбоко нараняване, че доверието ни към нея мигновено би рухнало. Прелюбодейството е винаги тайно. Този факт потвърждава, че самият прелюбодеец прекрасно осъзнава колко пагубни ще бъдат действията му за онзи, срещу когото са насочени.

Но и за самия прелюбодеец това е много разрушително. Заради краткото „приключение“ (или „приключения“) взаимоотношенията му със спътника в неговия живот, който постоянно е до него, се развалят. Ако другият още не е разбрал за това, колко тежко ще му бъде да го гледа в очите, като знае, че го лъже. Колко трудно ще му бъде да го вижда постоянно, да живее с него. А ако другият знае за изневярата, дълбокото нараняване ще се отрази във всекидневното общуване между двамата. Освен всичко това прелюбодеецът е заплашен със страшно бъдеще: вечна гибел, както Свещеното Писание изрично предупреждава: „Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Не се заблуждавайте. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито прелъстителите на юноши, нито хомосексуалистите, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите ще наследят Божието царство“ (I Кор. 6:9–10; виж също Гал. 5:19–21; Откр. 22:15).

Ето защо трябва да претеглим и оценим както своя живот като цяло, така и сексуалните си потребности. Каква стойност им придаваме? Толкова ценни ли са, колкото прекрасното наследство на небесното царство, колкото вечния живот? При това сравнение трябва да вземем едно принципно решение, което крие в себе си велика сила за успешното противопоставяне на всякакви изкушения: „Осъзнато решавам да остана верен на своя брачен партньор, каквото и да ми струва това.” Всъщност това е обещанието, което даваме публично в деня на нашата сватба. Но проблемът е, че с течение на времето и поради различни обстоятелства нашите обещания могат да избледнеят и да се забравят. Затова е добре, ако осъзнато вземем такова решение повторно и по този начин вътре в себе си, в сърцето си укрепим обещанието, дадено веднъж, –да останем верни на своя брачен партньор дори когато не всичко е идеално.

И така, нека да направим равносметка: краткият миг радост, който доставя еротичното приключение, прилича на удоволствието от вкусната храна. Иска ни се още, но колкото повече ядем, толкова по-зле се чувстваме. И при всичко това усещаме постоянен горчив привкус, пълната наслада не идва, защото едновременно трябва да полагаме усилия да заглушим съвестта си.

 Нещо повече, сексуалните взаимоотношения и преживявания са повърхностни и не носят удовлетворение, ако няма дълбока привързаност, доверие и взаимно разбиране, ако я няма защитната рамка на взаимоотношенията, осигурена от брака с взаимното обещание за вярност. Краткотрайните връзки не притежават онази дълбочина, която любещият ни Творец е вложил в нашата сексуалност и която Той иска да ни подари, за да й се наслаждаваме.

Доста важно е да поддържаме взаимоотношенията си със своя брачен партньор. Колко прекрасно е, ако съпругата ми е моят най-добър приятел, с когото мога да споделя всичко, пред когото мога да излея душата си, с когото мога да се съветвам!

Господ недвусмислено и ясно ни е дал правото да поддържаме отношения на любов със своя брачен партньор. Това не е излишен разкош, забранен на истинския християнин: „Мъже, обичайте жените си както и Христос възлюби Църквата и предаде Себе Си за нея“ (Еф. 5:25). Това означава, че мъжете трябва да дадат на съпругата си такова място в своето сърце, каквото Христос дава на Църквата, и да бъдат готови да се жертват, за да й бъде добре във физически, душевен и духовен план.

Ако между мъжа и жената има такава дълбока привързаност, интимните им отношения ще бъдат прекрасни, изпълнени с удовлетворение, защото по този начин, наред с продължаването на рода, те могат да осъществят своето истинско предназначение, дадено им изначално от нашия Създател. Това е пътят да покажем реално горещата си любов и единение (виж Бит. 2:24 - „една плът“). Подобни дълбоки интимни взаимоотношения на свой ред са най-ефективната защита срещу прелюбодейството.

Ако сте несемейни, в никакъв случай не „нахлувайте“ в чуждия брак. Ще донесете на това семейство страшно бедствие, а и самите вие никога няма да бъдете щастливи. Постъпвайте според думите на Господ: „Всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, и вие правете на тях“ (Мат. 7:12). Оставете човека, който ви харесва. Така ще помогнете да се спасят неговото семейство и вашата душа! Сигурен съм, Господ ще ви благослови изобилно за това. И няма да затворите пред себе си пътя към собствения ви щастлив брак, нито към вечната радост с Христос.

Нека не забравяме, че всички сме изложени на опасността от изкушение да извършим прелюбодеяние, дори ако имаме добри съпружески взаимоотношения. Нашият Господ прекрасно знае това. И ни е дал много полезни наставления в Словото Си.

Например ключова роля в привличането играят очите. За похотта на очите говорят немалко стихове в Библията. И Йов, като осъзнава това, взема решение: „Сключих завет с очите си; и как бих погледнал към девица?“ (Йов 31:1). В Стария Завет има едно забележително Божие наставление: мъжът не трябва да вижда гола друга жена освен своята съпруга (ср. Лев. 18, 20 гл.). Това и днес е прекрасен практически ориентир за нас, християните. Навсякъде се сблъскваме с порнографията: по витрините, по телевизията, в интернет. А полуголи виждаме във всяка реклама или просто на улицата. Аз съм решил: за мен има една-единствена жена – моята. Не разрешавайте на душата си да се храни с изкусителни фантазии!

Иисус ни разкрива дълбока истина: „Но Аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си“ (Мат. 5:28). Основният извод, който следва от думите на нашия Господ, е, че трябва да се противопоставяме на прелюбодеянието още от първия миг! Например гледате някаква жена и имате усещането, че тя ви напомня ваша позната. Не сте сигурен коя точно, опитвате се да се сетите. Отново поглеждате жената и осъзнавате, че тя като цяло изглежда добре. В мислите си вече сте увлечен по нея. Освен това я смущавате, защото тя забелязва, че я поглеждате няколко пъти.

В сърцето ви може да възникне и такава „хитрост“: гледате красива жена и искате да се убедите, че въпреки красотата й смятате своята съпруга за по-привлекателна. При това сравняване обаче попадате под влиянието на нейната красота, което може да доведе до нечисти мисли. Контролирайте очите си!

Следващият съвет е, ако забелязвате, че човек от другия пол много ви харесва, практическата стъпка за защита от изкушението (за да запазите вътрешна дистанция) може да е да погледнете към неговата ръка. Ако виждате халка, всичко е просто и ясно: той или тя принадлежи на друг. Ако няма халка, погледнете своята ръка, своята халка и тогава пак всичко е просто и ясно: вие принадлежите на друг човек. Нищо повече не е нужно.

Много внимателни трябва да бъдем при интензивно сътрудничество или служение с човек от другия пол. В случаите, когато е необходимо да се общува много, да се осъществяват съвместно някои проекти, естествено, взаимоотношенията се задълбочават. Такива преживени заедно трудности и радости от успехите сближават. Много опасна като изкушение за прелюбодеяние на посветени християни може да се окаже душегрижителската работа с човек от другия пол. Той ви открива душата си, вие се стараете да го разберете и да вникнете в неговата трудна ситуация, участвате в живота му. И тъй като му помагате, той ви е благодарен. Всичко това сближава силно и не е изключено постепенно да възникнат еротични чувства. Ненапразно Светият Дух чрез ап. Павел дава на Тимотей наставлението: „Увещавай... младите жени като сестри, със съвършена чистота“ (I Тим. 5:1–2).

Опасността да бъдем изкушени от прелюбодеяние се увеличава, ако взаимоотношенията с брачния ни партньор са напрегнати. Когато в семейството ситуацията е трудна, а общуването с човек извън дома, свързано със служение, осъществяване на някакви проекти, дори душегрижителство, е приятно, това може да ни накара да се увлечем по този човек. Очевидно е колко е важно да се поддържат добри взаимоотношения с брачния партньор.

Може да се случи образът на някой човек от другия пол да се върти в главата ни, постоянно да се появява пред вътрешните ни очи, и, дай Боже, да страдаме от това, да искаме да се избавим. Тогава ще бъде особено полезно да научим наизуст Христовите думи в Евангелието от Матей (5:28), които цитирахме тук, осъзнато да си ги повтаряме и да се молим: „Господи, искам да стоя на Твоята страна, напълно съм съгласен с думите Ти и искам да бъда чист в мислите, чувствата и мечтите си. Затова нека нямам никакви нередни взаимоотношения с този човек. Господи, изгради вътрешна стена между нас.“ Господ благославя такава позиция към изкушението и въз основа на запомнените думи от Писанието, върху които човек изгражда отношението си, Той развива у него голяма сила. Благодарение на нея може да бъде победено изкушението.

Мартин Лутер казва: „Ние не можем да забраним на птиците да летят над главата ни, но можем да не им позволим да кацнат на главата ни и да си направят там гнездо.“

А ако най-ужасното вече е станало: ако сте претърпели поражение, попаднали сте в капана на прелюбодеянието и сте съкрушени от това, единственият ви шанс е да се обърнете към Спасителя Иисус Христос, да изповядате пред Него тежкия си грях, да приемете Неговата жертва на кръста и прошката Му за вашия грях. Писано е: „Такива бяха някои от вас; но вие измихте себе си от такива неща, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господ Иисус Христос и в Духа на нашия Бог“ (I Кор. 6:11). Изповядайте този грях и пред своя брачен партньор и го помолете за прошка. Тогава, като се уповавате на Господ, направете всичко възможно, за да възстановите разрушеното доверие. Не забравяйте, че не е просто да се изцели такава мъчителна рана у вашия спътник в живота, но е възможно с Божията помощ. Онзи, Който прощава напълно, дава и на човека способността да прощава на ближния си напълно.






Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: uzhakov
Категория: Новини
Прочетен: 42920
Постинги: 14
Коментари: 21
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930